rolam_bw.jpg

„Egy marék nyitófül, ami megváltoztatott mindent”

 

Újszászy Marina vagyok, polgári foglalkozásom tanító.

Alumínium dobozok nyitófüleiből készítek ékszereket, táskákat.

Amikor először került a kezembe egy maréknyi nyitófül, csak egy karkötőt szerettem volna belőle összerakni. Kíváncsi voltam, hogyan lehet összefűzni, milyen anyagokat kell hozzá használni, hogy egy igazán különleges ékszerré váljon. Kutattam a neten, és egy olyan varázslatos világba cseppentem, ami egy szempillantás alatt rabul ejtett. 

Ezekből az egyszerű, jellegtelen, szürke alumínium darabkákból olyan egyedi, kézzel készített műalkotásokat találtam, hogy nem hittem a szememnek. Karkötők, nyakláncok, fülbevalók, övek, táskák, papucsok, ruhák. Csak a képzelet szabhat határt, hogy mi mindent lehet csinálni ezekből az apró fémdarabokból.

Mostanra saját ötleteimet, elképzeléseimet valósítom meg minden egyes darabban. Bevallom, nem mindegyik sikerül. Megtanultam, hogy ennek az anyagnak is vannak korlátai. Nem lehet minden elképzelésemet alumínium nyitófülekbe önteni. Ettől olyan izgalmas és változatos alkotni belőle.

Célom, hogy az alumínium hulladékot ne pusztán újrahasznosítsam, hanem az adott anyagból olyat alkossak, amely értéktöbblettel bír; többel, mint csupán az anyag maga.